Cel kursu:
Uczestnicy zdobywają podstawowe wiadomości o analizie zagrożeń dla jakości zdrowotnej produktu oraz wyznaczanie krytycznych punktów kontrolnych w procesie produkcji. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i ćwiczeń.
Adresaci kursu:
Kurs przeznaczony jest dla osób odpowiedzialnych za jakość oraz bezpieczeństwo produkowanych wyrobów branży spożywczej.
Program kursu:
– Ustawodawstwo UE i RP w zakresie produkcji spożywczej,
– Harmonizacja polskiego prawa żywnościowego,
– Nowe podejście do systemów zarządzania i wewnętrznej kontroli jakości,
– Historia i zasady systemu HACCP,
– Terminy, definicje, zagrożenia w przemyśle spożywczym,
– Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP),
– Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)
– Dokumentacja i weryfikacja systemu HACCP.
Czas trwania: 10 godzin.
Koszt kursu: 250zł (+23% VAT).